Gastgezin

Gastgezin

Rol van het gastgezin

Ook onze trouwe viervoeters moeten de verscheidene aspecten van het leven onder de knie krijgen. Door pups te socialiseren tijdens hun opvoeding helpen gastgezinnen onze vzw enorm vooruit. Wil jij ons als warm gastgezin helpen om de pups te begeleiden tijdens hun eerste levensjaar? Lees hieronder dan hoe het traject eruitziet:


Geboorte van de pup: De pups zetten hun eerste stapjes op onze Hondenboot. In alle veiligheid en comfort voedt de moederhond haar jongen op tijdens de eerste maanden.


Het gastgezin: Wanneer de pup oud genoeg is, neemt het gastgezin de rol als opvoeder over. Zij ontfermen zich over de socialisatie, wat concreet betekent dat de hond het reilen en zeilen van een huishouden leert kennen. De pup leert wandelen met een leiband, omgaan met gasten en nog veel meer. Na zo’n anderhalf jaar kan de jonge viervoeter de volgende stap zetten als assistentiehond. Hierbij keert hij terug naar zijn thuishaven om specifieke trainingen te volgen.

Waarom gastgezin worden?

Als gastgezin krijg je de unieke kans om gedurende een jaar een schattige pup op te voeden. Heb jij nog twijfels om voor de eerste keer een hond in huis te nemen? Dan is dit dé ideale kans om het leven met een lieftallige viervoeter te ontdekken. Heb je helemaal geen twijfels meer en zoek je een nieuwe trouwe vriend? Dan ben je bij onze honden(boot) aan het juiste adres!

Wat houdt de opvoeding juist in?

Als gastgezin zorg je ervoor dat de pup met verschillende prikkels in aanraking komt. Op die manier leert de viervoeter hoe hij hiermee om moet gaan. Zo is het belangrijk dat de pup vaak in contact komt met andere mensen en honden.

Je neemt de hond mee naar lessen waar ze enkele basiscommando’s aanleren. Daarnaast zorgen wij ervoor dat je de nodige tips en tools krijgt om de pup de juiste begeleiding te geven. Je staat er dus niet alleen voor.

Hoeveel kost het om gastgezin te zijn?

Helemaal niets! Als gastgezin krijg je geen vergoeding voor de verzorging van de pup, maar wij nemen alle noodzakelijke kosten op ons. Dit betekent dat jij je geen zorgen hoeft te maken over het prijskaartje van de sterilisatie/castratie, inentingen, eventuele medische kosten, materiaal, enzovoort. Nog een laatste duwtje in de rug om je aan te melden als gastgezin. Het staat je natuurlijk vrij om de pup nog extra te verwennen!

Hoe meld ik me hiervoor aan?

Heb je het besproken met de rest van het gezin en is iedereen volledig overtuigd? Of heb je nog enkele vragen? Dan helpt onze hoofdtrainster en coördinator Agnes Van de Perre je graag verder. Zij overloopt met jou de vereisten en bezorgt de nodige informatie. Je kan haar altijd bereiken via:


E-mail:     info@hondenboot.be

Tel.:         0495 20 00 60

Hoe verloopt de aanvraagprocedure?

  1.     Je vult een intakeformulier in om jouw gezinssituatie en levensstijl in kaart te                brengen.                                                                                                                    
  2.     Wij nodigen jou uit voor een informatiemoment en kennismakingsgesprek.                                                   
  3.     Als je in aanmerking komt, plannen we een huisbezoek in. We kijken dan samen of          jullie leef- en woonsituatie aansluit bij de noden van de pup.                                                                                              
  4.     Samen met de andere gezinsleden plannen we een derde gesprek in.                                                            

   5.     Tot slot maken jullie kennis met jullie nieuwe vriend.

Af en toe komt een puppy door onvoorziene omstandigheden opnieuw bij ons terecht. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als de leefsituatie van een gastgezin plots drastisch verandert en ze de zorg van een puppy niet meer op zich kunnen nemen. Ook voor deze pups en pubers zoeken we uiteraard nieuwe gastgezinnen waarvoor je je kan aanmelden.