FAQ

FAQ-pagina

Veelgestelde vragen over onze werking


Wat zijn de voorwaarden om een gastgezin te worden?


Het is belangrijk dat het gastgezin over voldoende tijd, ruimte en engagement beschikt. Een hond heeft namelijk veel zorg en aandacht nodig. 


Wanneer kom ik in aanmerking voor een assistentiehond?


Toekomstige cliënten melden zich aan op onze Hondenboot. Daarna plannen we een laagdrempelig intakegesprek in. Ons bestuur bespreekt ieder dossier alvorens we het eventueel goedkeuren. Elk dossier bestaat uit brieven, medische verslagen, ondertekende documenten, een verslag van de intake en een ingevuld aanvraagformulier. Onze persoonlijke psycholoog en arts evalueren het medische gedeelte. Enkel zij kunnen de medische documenten raadplegen. Ieder bestuurslid beoordeelt vanuit zijn/haar expertise de aanvraag om zo tot een unanieme beslissing te komen. Als blijkt dat de cliënt in aanmerking komt, kijkt de hoofdtrainster (Agnes Van de Perre) welke hond een mogelijke match is met de cliënt. Uiteraard begeleiden we de cliënten doorheen het hele traject.


Wij concentreren onze activiteiten op het trainen van assistentiehonden voor personen met PTSS en ASS. Blindegeleidehonden vallen niet meer onder onze hoofdactiviteit.


Wat gebeurt er na onze tijd als gastgezin? 

We nodigen je uit op al onze evenementen, net als de cliënt waarbij de hond nu is. Hier kunnen jullie elkaar ontmoeten. Daarnaast geven we een aantal updates over de plaatsing van de hond. We geven geen contactgegevens door. 


Hoeveel kost het om gastgezin te zijn?  


Helemaal niets! Wij nemen alle kosten op ons. Dat betekent dat jij je geen zorgen hoeft te maken over het prijskaartje van de voeding, sterilisatie/castratie, inentingen, eventuele medische kosten, materiaal, enzovoort.


Hoeveel kost het om een assistentiehond te adopteren?


Het totaalbedrag voor het opleiden en afleveren van de assistentiehond bedraagt rond de €25.000,-. Toch varieert het kostenplaatje van hond tot hond. De cliënt betaalt de opleidingskosten, maar hoeft het aankoopbedrag van de viervoeter niet zelf te financieren. Natuurlijk is het verzamelen van een bedrag met deze grootte niet evident, een zo groot mogelijk deel van de prijs verzamelen we door giften en inzamelingsacties. Indien onze vzw in de toekomst de juiste machtiging verkrijgt, heeft de aankoop van de honden een aangepast BTW-tarief van 6%.


Wat zijn de voorwaarden om een vrijwilliger te worden?


Ook voor vrijwilligers plannen we eerst een intakegesprek in met Agnes Van de Perre. Afhankelijk van hun interesses en competenties, wijzen we hen de geschikte functie toe. 


Op dit moment nemen we helaas geen vrijwilligers aan. Door de pandemie kunnen we geen veilige werking garanderen wanneer veel vrijwilligers met elkaar in contact komen op de Hondenboot.

Wat kan ik als vrijwilliger allemaal doen?


Je kan als vrijwilliger verschillende taken vervullen, naargelang je interesses en capaciteiten. Hieronder vind je de verschillende opties terug: 


Dagelijkse verzorging: 

  • Maak een leuke wandeling in het park 
  • Houd een knuffelsessie met een vrolijke viervoeter
  • Haal het kleinste kind in je naar boven en ravot samen met je nieuwe vriend
  • Trim de hond en verzorg zijn vacht

Dagelijkse werking: 

  • Communiceer met de belanghebbenden van de vzw 
  • Sta in voor de administratie 
  • Organiseer evenementen 
  • Ga de klusjeslijst af