Wat wij doen

Wat wij doen

1. Assistentiehonden opvoeden en trainen

Met veel passie trainen we verschillende typen assistentiehonden*. Bij elke opleiding houden we rekening met de specifieke noden van onze cliënt. Zo leren we de honden bepaalde vaardigheden aan wanneer de zorgvrager dit wenst. Op die manier streven we ernaar de zelfredzaamheid en mobiliteit van onze cliënten te vergroten. 


Na de opleiding matchen we onze assistentiehonden met de geschikte zorgvrager en volgen we het verdere traject op.

*As·sis·ten·tie·hond

Zelfstandig naamwoord •  de (m) • meervoud: assistentiehonden


1 De verzamelnaam voor honden die mensen met een fysieke of mentale beperking ondersteunen in het dagelijkse leven.

2. Plaatsen en nazorg

Een goede match tussen het baasje en zijn toekomstige assistentiehond is essentieel. Het is belangrijk dat de “klik” er meteen is. Daarom organiseren we eerst een uitvoerige screening. Hierbij kijken we naar de levensstijl, noden, verwachtingen en persoonlijkheid van onze cliënt. Dit zorgt ervoor dat we de zorgvrager optimaal kunnen adviseren welk type hond het best past binnen zijn dagelijkse leven.

 

Tijdens de kennismakingsperiode begeleiden we zowel de assistentiehond als zijn/haar baasje. Zo bouwen we een sterke basis voor het duo om samen de wijde wereld te verkennen.

 

Ook na de succesvolle plaatsing staan ze er niet alleen voor. Het duo volgt dan een uitgebreid nazorgtraject, waarbij wij de cliënt bijstaan in de dagelijkse omgang met zijn assistentiehond. Daarnaast analyseren we of de hond voldoet aan de vooropgestelde eisen. Indien nodig sturen we bij. Verder brengen we jaarlijks een bezoek aan het tweetal om te kijken hoe het met hen gaat.

Wil je weten of je in aanmerking komt voor een assistentiehond? Klik dan op onderstaande link! 

3. Publieke manifestatie

Als vzw engageren we ons ook op andere manieren voor mensen met een beperking. Het is belangrijk voor hen dat zij zich maatschappelijk kunnen integreren. Deze boodschap proberen wij zoveel mogelijk te verspreiden onder het grote publiek. We doen dit door verschillende activiteiten te organiseren die het belang belichten van de juiste ondersteuning voor mensen met een beperking.


Verder proberen we bewustzijn te creëren met volgende activiteiten:

We organiseren opendeurdagen om iedereen een blik te laten werpen achter de schermen. Bezoek dus zeker onze vzw! 
Op scholen en bedrijven geven we lezingen om onze visie en missie te delen.
We houden demonstraties met onze assistentiehonden, waarna we knuffelsessies voor onze bezoekers inplannen. Zo’n leuke sessie wil je uiteraard niet missen!


Voor onze cliënten organiseren we geregeld individuele cursussen met hun assistentiehond.Door de huidige coronamaatregelen is het momenteel helaas niet mogelijk om deze activiteiten te organiseren.

Ben je geïnteresseerd in een van onze lezingen of demonstraties? Stuur dan zeker een mail naar info@hondenboot.be

Ben jij een student(e) die zich wil informeren over assistentiehonden voor zijn/haar eindwerk? Schrijf je dan in via mail voor onze infosessies!

Ieder jaar willen veel studenten zich met hun eindwerk engageren voor assistentiehonden. Om hen voldoende informatie aan te bieden, organiseren we infosessies. Hiervoor kan je je inschrijven via info@hondenboot.be


Wat kan je van zo’n infosessie verwachten?

  • We leggen de werking van onze vzw uit
  • We geven informatie over assistentiehonden
  • We bieden studenten de mogelijkheid om vragen te stellen


Een sessie kost €15. Dit bedrag stort je op de rekeningnummer van onze vzw: BE30 3630 7549 2211. Vermeld zeker jouw naam en de datum van de door jou gekozen lezing. 


Door de huidige coronamaatregelen is het momenteel helaas niet mogelijk om infosessies te organiseren.