FAQ

HONDENBOOT ANTWERPEN VZW

FAQ

FAQ

 

Hoe trainen jullie de honden?

Wij werken volgens een positieve trainingmethode die de principes van operante conditionering volgt, oftewel: ongewenst gedrag negeren we, en gewenst gedrag wordt onmiddellijk gevolgd door een positieve respons (denk aan snoepjes en lovende woorden). De hond leert zo dat bepaalde gedragingen hem winst opleveren, en andere niet. Het gevolg is dat de hond de link zal gaan leggen tussen bepaalde gedragingen en beloningen, waardoor hij zich zal gaan toeleggen op de gedragingen die hem het grootste voordeel opleveren.

 

Volgens ons is dit de meest diervriendelijke trainingsmethode die niet alleen de beste resultaten oplevert, maar ook actief bijdraagt aan een mooie relatievorming tussen mens en hond.

Hoeveel kost een assistentiehond?

Een assistentiehond is niet goedkoop. Het is in de praktijk echter niet zo gemakkelijk om een eenduidig bedrag op een assistentiehond te plakken. De basiskosten – huisvesting, voer, inentingen, medische check-ups, speeltjes, trimbeurtenlaten enzovoorts- laten zich weliswaar relatief gemakkelijk becijferen. Die situeren zich ergens tussen de 6000 en 20 000 euro. De grootste kostenpost zijn echter de werkuren en de verplaatsingen die een opleidingscentrum moet investeren in de opleiding van de hond. En die uren kunnen per hond erg uiteenlopen. Het trainingstraject dat op de basisopleiding volgt is immers maatwerk. Hetzelfde geldt voor de nazorg die geboden wordt eens de hond geplaatst is. Veel hangt bovendien af van de wensen, noden en inzet van de toekomstige eigenaar. Kortom, er is niet zoiets als een “vaste prijs”.

Hanteert De Hondenboot Antwerpen een wachtlijst?

We weten uit eigen ervaring dat de juiste assistentiehond vinden een frustrerende onderneming kan zijn (zie artikel Nieuwsblad). Je wordt steevast geconfronteerd met ellenlange wachtlijsten. Onze organisatie is mede ontstaan vanuit de wens om deze situatie te veranderen. We stellen dan ook alles in het werk om wachtlijsten te vermijden. Op dit moment bevat ons bestand gelukkig voldoende honden om snel aan een aanvraag te kunnen voldoen.

Is het mogelijk om een financiële tegemoetkoming te ontvangen voor de aanschaf van een assistentiehond?

Ja, in bepaalde gevallen is dit mogelijk. U kunt bij het het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) een aanvraag doen voor financiële ondersteuning. Meer informatie daarover vindt u op de website van het VAPH.

Wanneer gaat een assistentiehond met pensioen?

De gemiddelde levensduur van een hond van een middelgroot ras ligt tussen de tien en dertien jaar. Wanneer een assistentiehond precies met pensioen gaat, hangt vooral af van de intensiteit van het werk dat de hond gedurende zijn carrière als assistentiehond heeft verricht. Het maakt bijvoorbeeld een verschil uit of de hond u iedere dag naar uw werk begeleidt en u daar de hele dag bijstaat, of niet. In grote lijnen kunnen we zeggen dat een assistentiehond na zes tot acht jaar werken met pensioen zal gaan. Daarna zijn er twee opties. De adoptant kan ofwel de hond bij zich te houden als gezelschapsdier, ofwel overhandigt hij de hond aan de vzw om hem te herplaatsen bij een nieuwe eigenaar. In dit laatste geval krijgt het oude gastgezin voorrang om te adopteren. Indien zij niet geïnteresseerd zijn, zal De Hondenboot Antwerpen vzw op zoek gaan naar een nieuwe thuis voor de hond.

Ik kom op straat wel eens iemand tegen met een assistentiehond. Schattig! Maar waarom heeft de eigenaar liever niet dat ik zijn hond aai?

Wanneer een assistentiehond op pad is met zijn baasje, dan is hij eigenlijk aan het werk. Om dit werk goed te kunnen doen, moet hij te allen tijde gefocust zijn op zijn baasje. Wanneer een hond door iemand anders aangehaald wordt, hoe vriendelijk dit ook bedoeld is, bestaat de kans dat hij zijn concentratie verliest. Met alle gevolgen van dien. Hij zou pardoes een stoplicht kunnen negeren, of een stoeprand niet op tijd signaleren. Voor de eigenaar is het dus een stuk fijner - en vooral veiliger- als u uw bewondering voor zijn hond in woorden uit, en niet in daden.

Ik heb wel eens gehoord dat assistentiehonden tijdens hun opleiding zo min mogelijk geaaid worden, want dan blijven ze beter gefocust op hun opdrachten. Klopt dat?

Absoluut niet! Net zoals mensen kunnen huisdieren niet leven zonder genegenheid en sociale interactie. Sterker nog, honden geen affectie geven kun je beschouwen als een vorm van dierenmishandeling. Wij knuffelen dan ook graag, veel en uitgebreid met onze honden.

Kan ik bij jullie stage lopen?

Ja, dat kan. Zowel blokstages, stages gedurende een schooljaar, als buitenlandse stages zijn mogelijk. Wie een stage wil doen bij De Hondenboot Antwerpen vzw neemt best contact op met Agnes Van de Perre via e-mail (dahvzw@icloud.com) of telefonisch (0495 20 00 60). We maken dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Ik ben leraar en zou graag met mijn leerlingen langskomen voor een rondleiding. Is dat mogelijk?

Dit is mogelijk. Daarnaast geven we geregeld lezingen op scholen, al dan niet vergezeld van één van onze honden. Hiervoor vragen wij een vergoeding per uur, en verplaatsingskosten indien nodig. Voor meer informatie kan u terecht bij een van onze medewerkes van het secretariaat (dahvzw@icloud.com).

Ik reed pas langs jullie adres, maar ik zag daar geen gebouw?

Dat klopt. Wij zijn namelijk gehuisvest op een boot. In het bovenruim bevinden zich ons kantoor en een grote trainingsruimte. Het onderrruim biedt plaats aan een speelruimte voor de honden, en hun verblijven.

HONDENBOOT ANTWERPEN VZW

 

BTW BE0827843233

BANK BE30 3630 7549 2211

 

 

Neem zeker ook een kijkje op onze sociale media!

CONTACTEER ONS

Asiadok Oostkaai 29 D,

2030 Antwerpen

0495 20 08 55

OPENINGSUREN

 

wij zijn bereikbaar via mail en telefoon op onderstaande uren

 

Maandag: GESLOTEN

Dinsdag - Vrijdag: 08:00 to 18:00

Zaterdag: 09:00 to 17:00

Zondag: 10:00 to 13:00

© Copyright. All Rights Reserved.